Voeten verdienen uw aandacht !

Wanneer u zich realiseert hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen, dan is dit zeker geen loze kreet.
U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns en ingroeiende nagels. U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten
voorkomen of verhelpen door het volgen van onderstaande tips.

Goede schoenen kopen is belangrijk voor gezonde voeten:

Naarmate u ouder wordt gaan uw voeten doorzakken.
Banden en spieren worden minder soepel, hierdoor kan het zomaar zijn dat u te kleine schoenen draagt. De schoenmaat kan soms wel 2 maten afwijken van wat u gewend bent.  

Volgens onderzoek kunt u het beste in de namiddag uw schoenen kopen. In de loop van de dag kunnen uw voeten een beetje opzwellen dus dan is de (na)middag een goed tijdstip om ze te passen.

Laat uw voeten iedere keer dat u schoenen past opmeten en laat ze opmeten als u staat. Let er op dat u de schoenen aan allebei uw voeten past. Veel mensen hebben namelijk 1 voet die langer is dan de andere. Wanneer dat het geval is, koop de schoenen dan op maat van de grootste voet!

Zorg voor passende schoenen !

Blaren

Een blaar is een beschermend vochtkussen met een blaas, gevormd door de bovenste huidlaag en een bodem bestaande uit de onderste huidlaag. De blaarbodem vormt in 24 uur een nieuw huidlaagje. Voor een snelle genezing en het voorkomen van infecties is het van belang dat een blaar de eerste 24 uur gesloten blijft. U kunt er echter voor kiezen deze door te laten prikken zodat u snel weer kunt lopen.

​​

Schimmelinfectie

Schimmelinfecties van de huid of nagels genezen zelden spontaan.
Vaak wordt vergeten dat de bron van de her-infectie moet worden meebehandeld. Wordt dit niet gedaan dan komt de infectie na genezing zonder meer terug.
Sporen kunnen jarenlang overleven onder slechte omstandigheden.
De schoenen van de mens bevatten relatief veel schimmels die zich daar lang kunnen ophouden. Veel schimmels vinden het fijn in schoenen.
De naden van de schoen zit vol met ons eigen afval, dat wil zeggen met huid- en nagelschilfertjes, ook sokken zijn belangrijk als bron van herbesmetting.
Het meebehandelen van sokken en schoenen, gaat het beste met een talkpoeder met antimycoticum (daktarin).
Het advies is dan ook om maandelijks in schoenen een beetje talkpoeder te strooien, echter voor (schone) sokken geldt dit iedere dag. 

Algemene voetverzorgingstips 

  • Was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep
  • Droog uw voeten goed af, ook tussen de tenen
  • Gebruik een voetcrème om de huid soepel en in conditie te houden
  • Knip uw teennagels recht en niet te kort en knip geen hoekjes af, om ingroeien te voorkomen
  • Houd uw voeten soepel, door dagelijks voetoefeningen te doen
  • Koop goed passende (leren) schoenen met voldoende ruimte voor de tenen
  • Draag geen knellende kousen of sokken, bij voorkeur zonder naden
  • Kies voor sokken van natuurlijk, absorberend materiaal als katoen of wol
  • Trek elke dag een paar schone sokken aan, om schimmelinfecties te voorkomen
  • Bezoek regelmatig een (medisch) pedicure met een erkend diploma.

Tips